Tutustumista, vanhojen muistelua ja naurunremakkaa

Niin vaan taas olemme päässeet viettämään mukavia talvipäiviä maatiloilla eri puolilla Keski-Suomea. Viikot hujahtavat nopeasti ohi mukavan toiminnan lomassa, joten nyt on hyvä kerrata lyhyesti tähänastisia maatilapäiviä.

Pakkanen paukkui ja tykkylumi painoi puiden oksia kun aloitimme maatilapäivät tammikuun lopussa Konnevedellä, Keuruulla ja Hankasalmella. Saarijärvellä pääsimme aloittamaan toiminnan muutama viikko myöhemmin. Taksit toivat maatiloille toinen toistaan hymyilevämpiä ikäihmisiä, jotka olivat jo kovasti odottaneet toiminnan alkua.  Pakkanen tai liukkaus ei pelottanut kun oli mahdollista päästä pitkästä aikaa vierailemaan monelle tutun oloisessa ympäristössä, maatilalla. Osalla oli jo pidempään ollut haaveena päästä taas  rapsuttamaan vaikkapa koiraa tai hevosta.

Ensimmäiset maatilapäivät menivät toisiimme ja tilaan tutustuessa, mutta seuraavilla kerroilla kaikki olivat jo kovasti monenlaisen työn touhussa. Päiviin on sisältynyt tähän mennessä esimerkiksi niin eläinten hoitoa, nikkarointi- ja käsityöhommia kuin tuohitöitäkin. Muutamalla tilalla olemme porukalla naureskelleet, että ryhmän voi  pyytääkin tuuraamaan maatilan töissä tarvittaessa, niin asiantuntevasti hommat on otettu omikseen. Jokaiseen päivään on sisältynyt myös yhteisiä kahvihetkiä, monenmoisia keskusteluja ja naurunremakoita. Vanhoja sanoja ja sanontoja on opetettu meille nuoremmille, samoin kuin erilaisten vanhojen esineiden käyttötarkoituksia. Mikäpä tämän mukavampi tapa viettää talvipäiviä!

Hankkeemme Facebook- ja Instagram – sivustoilla olevat videot ja kuvat maatilapäivistä kertovat varmasti enemmän kuin tuhat sanaa toiminnastamme ja päivien tunnelmasta. Päivät ovat olleet odotettuja ja pidettyjä, niin osallistujien, maatilayrittäjien kuin meidän hankeväenkin puolesta. Talvitoiminnassa on selkeästi korostunut toiminnan sosiaalinen puoli – olemme saaneet paljon kommentteja osallistujilta siitä, miten on mukava päästä yksinäisestä kodista hyväntuulisten ihmisten seuraan nauramaan ja ”väittelemään”. Joka kerta olemme puuhastelleet jotakin maatilaan, eläimiin ja/tai luontoon liittyvää, mutta jo pelkästään tilalle pääseminen ja muiden ihmisten näkeminen on monelle osallistujalle ollut tärkeintä. Pakkaset, sairastelut ja erityisesti liukkaus ovat aiheuttaneet hieman harmia, mutta kaikesta on selvitty muun muassa hiekoittamalla pihoja, pukeutumalla lämpimästi ja suunnittelemalla toimintoja sään mukaan.

Me jatkamme näiden ryhmien kanssa maaliskuun loppuun saakka talvitoiminnan parissa, mutta aloittelemme jo piakkoin toukokuussa aloittavien uusien ryhmien osallistujien rekrytointia. Toukokuussa aloitamme ryhmät Pihtiputaalla, Korpilahdella, Oravasaaressa sekä Jämsässä. Pian se kesäkin jo taas saapuu. 🙂

PS. Toiminnasta tulossa monenlaista juttua lähiaikoina – seuraa mm. Yle Keski-Suomen paikallisuutiset, Maaseudun Tulevaisuus sekä ET-lehti.

hankasalmi_8

Advertisement

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s